Dörnyei András

Cserépkályha készítő
+36-20-9-50-55-29

Első kifűtés, szárítófűtés

2016. 05. 31. 21:19:50

Az építés során az új kályhában sok víz található, amit a kályhatestből maradéktalanul el kell távolítani. Mindez a tűz hatására gőz formájában fokozatosan fog távozni. Emiatt nagyon fontos, hogy a száradás alatt az ajtók (akár ég benne a tűz, akár nem) mindig nyitva legyenek a tűz leégéséig felügyelet mellett! Az ajtó bezárása megakadályozza a huzatot, a felhalmozódó gőzök nem tudnak távozni, a fugák kitágulnak, legrosszabb esetben a kályha szétnyílik, ’felrobban’! A szárító fűtést a kályha felépítése után legkorábban három nap múlva lehet megkezdeni (ajánlott egy hetet is várni, főleg meleg időben), és időtartama 3-4 hét.

A szárítófűtés menete:
Az első begyújtás előtt a kéményt elő kell melegíteni, aminek módja: a kéménytisztító ajtót levéve, a kéményben égessünk el néhány papírt, vékony fát, kinyomva vele a hideg levegő oszlopot.
I. Az első héten langyos, kézmeleg állapotig melegítsük fel a kályhát és igyekezzünk ezt folyamatosan megtartani, úgy, hogy eleinte a nagyon kis tűzre időnként 2-3 vékony fát rakjunk a tűztérbe! Az ajtót tilos becsukni!
II. A második héten már meleg tapintásig lehet felfűteni a kályhát az I. pontban leírtakkal azonos módon, az ajtót még mindig tilos becsukni!
III. A harmadik héten már forróra (üzemi hőmérsékletre) fűthető a kályha, oly módon, hogy a tűzteret megtöltjük a szükséges famennyiséggel egyszerre, és ezt kb. 12-24 óra múlva megismételjük. A kályha ajtót még mindig nem csukjuk be!
A harmadik hét végén a fentiek betartásával a kályha ki van fűtve.

Fűtés menete:
Ettől kezdve a fűtés módja: a tűzteret egyszerre megtöltjük a szükséges famennyiséggel, meggyújtjuk, majd ha leégett (már csak parázslik), a kályha ajtót, huzatszabályzóját lezárjuk. A következő fűtésig teljen el legalább 10 óra, hogy a kályha képes legyen újra hőt felvenni!Az óvatosan szárazra fűtött kályha hosszabb élettartamú és zavartalanabb üzemeltetést biztosít!

Éves első befűtés módja, hideg már kiszáradt cserépkályha felmelegítése
Eltérően a már felmelegített cserépkályha fűtésétől, célszerű a kéményt előmelegíteni (lásd: szárítófűtés menete). Hideg állapotban a tűztérbe helyezünk néhány darab vékony fát és meggyújtjuk, majd folyamatosan rakjunk rá darabonként még mindig vékony kis fákat, mindaddig, míg a kéményen keresztül már határozottan áramlik a füst. Ekkor már a járatok és a kémény felmelegedett annyira, hogy a vastagabb fákból származó füst is akadálytalanul távozik a kéményen.A nagy ajtós kályha első fűtését megkönnyíthetjük, ha az ajtó felső 2/3-át letakarjuk, hogy a levegő csak alul 1/3 részen áramoljon, addig, míg meg nem indul az áramlás.