Dörnyei András

Cserépkályha készítő
+36-20-9-50-55-29

Mennyibe kerül a cserépkályha?

2016. 05. 03. 21:55:15

Ez az a kérdés, amit minden alkalommal feltesznek a megrendelőim. Manapság -bár egyre nagyobb népszerűségnek örvend a cserépkályha- az egyik legmeghatározóbb mozgatórúgó az életünkben a pénz. Szerencsére a növekvő keresletnek és a piac ugrásszerű bővülésének köszönhetően egyre kötséghatékonyabban lehet az embernek kályhája. Az árak szempontjából meg kell különböztetni tisztítást/karbantartást, elbontást, átrakást, bontott vagy új kályha felépítését. 

Átrakás

Ilyenkor a kályha nagy részét lebontjuk, az elégett, tönkrement részek kidobásra kerülnek. A talapzattól kezdjük el felépíteni sorról sorra új agyaggal, samott-tal, cseréppel és téglával. Az egész kályhát tekintve a samott anyagok ára kb. 45-60.000 Ft körül alakul, ehhez jön még a további anyag szükséglet (cserép, agyag, homok, drót, üzemanyag, stb.) Munkadíjjal így kb. 110.000-130.000 Ft az átrakás becsült ára. Ez kismértékben függ a cserépkályha méretétől és állapotától, nem beszélve ha pár anyaggal rendelkezik a megrendelő. 

Bontott kályha felépítése

Különböző hirdetéseket lehet találni újságokban és az interneten, hogy használt kályha eladó. Az áruk nagyon kecsegtető egy újhoz képest, de jól meg kell gondolni. Mit is nyerhetünk vele? A bontott kályha ára mindig olcsóbb, de kompromisszumokat is kötnünk kell. Nagyon oda kell figyelni a használt cserépkályha állapotára, külső megjelenésére, illetve el kell fogadnunk hogy csak bontás után lehet pontosat mondani az állapotáról. Árukat tekintve nagy a szórás köztük, például egy elterjedt szín és minta (mondjuk aranybarna törökös) lényegesen olcsóbb mint egy szecessziós kályha, vagyis egy hagyományos stílusú csempe olyan 40-65e Ft körül már megszerezhető.

Új kályha építése

Ez egy kicsivel hosszabb folyamat, legelőször az igényeket kell megbeszélni, ahol minden apróságra kitér az ember: fűtendő tér/terek, preferált sugárzási irány, színkombinációk, formavilág, ajtó, kémény/bekötés, talapzat, nyílászárók, stb. Ennek tükrében készítek egy látványtervet, illetve egy részletes árajánlatot, ami tartalmaz minden költséget, a szükséges anyagokat és mennyiségüket, egy becsült építési időt és a munkadíjat. Általában többszöri egyeztetés után sikerül megállapodni véglegesen mindennel kapcsolatban, majd következhet maga az építés. Az ár sok tényezőtől függ, természetesen ez a legdrágább, csak a csempék árai 211e Ft-tól milliós összegekig is elnyúlhat.

Tisztítás, karbantartás, elbontás.

Ezek olyan műveletek, amik általában rövid időt vesznek igénybe, illetve sokkal kevesebb kossz-szal jár. A munkák egyedi díjasok, eddigi tapasztalataim alapján 7 és 25e Ft között várható a költség.