Dörnyei András

Cserépkályha készítő
+36-20-9-50-55-29

Miért jó a cserépkályha?

2016. 04. 25. 13:26:13

Egy jól megtervezett és szakértelemmel megépített cserépkályha számos előnnyel rendelkezik.

Az egyik és manapság legnagyobb jó tulajdonsága az a gazdaságos üzemeltetés. Szerkezetének és tömegének köszönhetően a meleget egy nagy szivacsként szívja magába, majd mikor elérte tároló képességének csúcsát, akkor kezdi el fűteni a környezetét. Már a tüzelés első felében, úgy egy-másfél óra után érezni lehet kis mértékű melegedést, de a teljes felfűtés és lezárás után adja le igazán a hőt. És az ehhez szükséges tüzelő anyag költsége töredéke a kazán által elégetett gáz mennyiségéhez képest.

A felfűtött kályha másik erőssége az infrasugárzás. A kályhacsempék felületét égetett máz borítja, ez a felvett hőt infrasugarak segítségével adja át a környezetének. Az ember úgy érzi ezt, hogy belépve a cserépkályha által fűtött helységbe magában érzi a meleget, ellenben egy légfűtéses radiátornál, ahol a melegített levegő érezük csak. Sokszor mondják az ügyfeleim, hogy a kályhát azért szeretik, mert más, jobb meleget ad.

Sokakat el vagy megriaszt, hogy egy átrakás, bontott vagy új kályha felépítése mennyire költséges. Igazat adok abban, hogy nem kis összegről van szó, de számoljunk csak utána. Egy kályha hozzávetőlegesen 12-15 évig használható megfelelő fűtés mellett. Mindez idö alatt a gázt nem vagy alig használjuk csak, így azon is spórolunk. Tehát ha a kezdeti összeget elosztjuk a használatban töltött évekkel, ehhez jön még a megspórolt gázdíj, rendkívül barátságos összeget fogunk kapni. 

Stílus és forma szempontjából rendkívül sok a lehetőség, a hagyományos formától kezdve ("szekrény kályha"), a szűkített, padkás, sütő dobos, avagy téglakályháig, modern vagy egyedi tervezésű, több száz színből és csempemintából választhatunk. A kialakítás lehetőségei nagyon szélesek, így mindenki a saját ízlésének és pénztárcájának megfelelően eldöntheti, hova és milyen kályhát szeretne. A többi már a szakember dolga, hogy mindezt hogyan lehet formába önteni. Ugyanakkor a szép cserépkályha mellett a tűz látványa igazi hangulati elem lehet.