Dörnyei András

Cserépkályha készítő
+36-20-9-50-55-29

Vízteres cserépkályha

2016. 07. 02. 22:39:20

Elengedhetetlen a technológia fejlődése, és ez elérte pár éve a kályhás szakmát is, ennek megfelelően több újítás, illetve újdonság is megjelent. Jelen esetben a "víztérről" beszélünk (vagyis egy víztartályról amit egy cserépkályha vesz körül), illetve ennek a megoldásnak az előnyeiről és hátrányairól.

A víztér (elterjedtebb nevén "patkó") a kandallóbetéteknél jelent meg először, annak egy módosított változata került végül a kályhákba. Lényege, hogy a tűztér körül a víz körbekerüljön, ezáltal felmelegedve egy sor szelep és tartályos rendszeren át a radiátorokhoz jusson. Az előnye, hogy ötvözi a cserépkályha szépségét-hangulatát a modern fűtési módszerrel, voltaképp lobog a láng a nappaliban amiben gyönyörködhetünk, és egyben kellemes meleg van a halószobában. És ennyit ezekről.

Sajnos több hátránya is van, ami sajnos megkérdőjelezi létjogosultságát. Hátránya például a megfelelő víztér. Sok helyen találkoztam olyannal, hogy a szomszéd vagy az ismerőse már csinált ilyen patkót, és azóta is jól működik. Nem, sose működik jól. Mérnökökkel tervezett víztér is tönkremegy rövid időn belül, értsd 2-5 év. Másik hátránya, hogy költséges. Egy új cserépkályha ára legalább 350-500 ezer forint, a víztér gyártótól függően 40-90 ezer forint, és mindehhez jön még a rendszer kiépítése (110-130 ezer forint), illetve a radiátorok, vagyis nagyjából 700 ezer forintból van fűtésünk 3-5 évre. Továbbá hátránya még a rövid tartósága. Amennyiben a víztér nem robban fel (életveszély!), úgy a kályha fogja bemondani a csütörtököt. A cserépkályha egy alacsony dinamizmussal rendelkező tüzelőberendezés, vagyis a felépítmény mozgása a fűtés által mikrométerben mérhető. Ezzel szemben a fém nagyobb léptékben tágul, és ez a rendszeres ide-oda mozgás végül belülről teszi tönkre a cserépkályhát. A legjobb helyzetet feltételezve is 5-7 év után át kell rakni a kályhát, ami újabb vesződség és költség.

Összefoglalva, szép és jó elgondolás hogy ötvözzük a hagyományt és a modern technológiát, ugyanakkor sajnos rengeteg érv szól ellene. Egy családi házban véleményem szerint egyáltalánnem jó ötlet mind a veszélyessége, mind a költségei miatt. Viszont egy megfelelően megtervezett és megépített vízteres kályha tökéletes fűtése lehet egy nyaralónak, ahova a hidegebb évszakokban is leugranak a tulajdonosok és nincs rendszeres használatban.