Dörnyei András

Cserépkályha készítő
+36-20-9-50-55-29

Cserépkályha

cserépkályhaElőnyök

Gazdaságos üzemeltetés: A cserépkályha nagy tömege és felépítése miatt a meleget szivacsszerűen szívja magába, mikor elérte a maximális hőtároló képességét, akkor kezdi melegíteni a környezetét. Folyamatos üzemnél naponta elég csak annyi fát eltüzelni a kályhában, amit a nap során elvesztett.

 Kisebb kémény is elegendő hozzá: Már 14x14-es kémény is elegendő cserépkályha építéséhez, nagyobb kályhához természetesen nagyobb kéményt célszerű építeni.

Hátrányok

Hosszú felfűtési idő: Falazattól és felépítéstől függően akár másfél-két óra is lehet, mire egyáltalán melegedni kezd kívülről a csempe, ezután melegszenek fel a helyiségek és a környező tárgyak. Folyamatos üzemben tartáshoz ajánlott leginkább. Következő nap kb 8-12 óra múlva kell ismét begyújtani. Ezen begyújtások alkalmával már nem kell annyi tüzelőanyagot (fát/szenet) eltüzelnünk mint az elején, csak annyit amennyivel ismét 90 fok köré fűtjük a kályhánk csempéjét. Ez kb 10-30 kiló fa, külső hőmérséklet, kályha nagysága, helyiség méretétől függően.

 8-15 évente át kell rakni: Használat idejétől és módjától (intenzitásától) függően 8-15 évente át kell rakni, ami körülbelül 2-3 napi munkával (kosszal) jár. 

Sérülékeny burkolat: Mivel kerámiáról van szó, melynek felületén vékony égetett máz van, az erősebb fizikai behatásoknak nem áll ellen: gyerekek kiskalapáccsal vagy lábbal hajtós kismotorral, házi bulik...stb. Ha a külső csempe megsérül, annak a kicserélése igen bonyolult és időigényes munka. 

Nagy tömege miatt nem mindenhova építhető be: Súlyuk miatt az építésük nagy körültekintést igényel, mérettől függően súlyuk 500-1500 kg között van. Pincével rendelkező házakban statikus szakvélemény kérése javasolt.

 

Megfelelő felmérés és egyeztetés után, némi kompromisszum árán közel tökéletes kályhát építhetünk Önnek igényei szerint!