Dörnyei András

Cserépkályha készítő
+36-20-9-50-55-29

Kandalló 

 Előnyök

Gyorsan meleget ad: Kiváló tulajdonságuk ez: begyújtunk a kandallóban, s pár perc elteltével már melegíti is a szobát. A gyorsaság magyarázata az, hogy a kandalló a levegőt melegíti, nem a falakat, tárgyakat.

Hátrányok

 Működtetése nem gazdaságos: Gazdaságosságon itt az értendő, hogy mennyi ideig lehet kellemes hőmérsékleten tartani a lakásunkat egy adott mennyiségű fával. Ha begyújtunk egy kandallóba igen hamar meleget kapunk, legtöbbször túl meleget. Ami azt jelenti, hogy egy adott mennyiségű fából származó energiát azonnal kiengedi magából, ezáltal a lakókörnyezetünk hőmérséklete ugrásszerűen megnő, elkezdődik az ablakok


nyitogatása, amivel értékes energiát engedünk a szabadba. Ez nem is volna gond, csak amikor a kandallónk a tűz kialvása után kezd kihűlni és a lakóhelyiség hőmérséklete csökken, akkor bizony jó volna a kiengedett meleg levegőből egy kevés. Mint ahogy láthatjuk nagy hatásfok mellett is lehet pazarolni.

Nem tartja a meleget: Nos, ez a másik probléma, mert amikor lefekszünk aludni, nem szeretnénk még ¾ 2 kor fát rakni a tűzre és ezt 3-6 óránként megismételni. Mivel a kandalló tömege kicsi, nem tartja sokáig a meleget. Persze erre rögtön van válasz: nem kell egyszerre gyorsan elégetni a fát, hanem úgy kell beállítani a huzatot, hogy sokáig égjen a fa és akkor sokáig van meleg. Ez igaz. Ezzel kapcsolatban csak annyi, hogy szerintem senki sem hagy otthon őrizetlenül egy tüzelő berendezést. 

Nagy kéményigény: Legideálisabb egy 160-as átmérőjű vagy nagyobb kémény egy normális kandallóhoz. Amennyiben kisebb a kémény, kérjük ki szakember véleményét. Egyes gyártók külön le is írják, hogy mekkora nyomás értékeket kell produkálnia egy kéménynek, hogy beköthető legyen bele a betét. 

Árát tekintve nem lehet egyik oldalhoz se írni egyértelműen. Nagyban függ, hogy milyen munkálatokról van szó: meglévő épített kandallóba beépíteni egy betétet, hagyományos kandalló megépítése, betétes kandalló felépítése...stb. Ez pár százezer forinttól akár milliókig terjedhet.

Megfelelő felmérés és egyeztetés után, némi kompromisszum árán közel tökéletes kandallót építhetünk Önnek!